سفارش تبلیغ
صبا ویژن

کاربرد انواع لباس کار در مشاغل مختلف

لباس کار چیست؟

لباس کار از مهم ترین و اساسی ترین وسایل برای حفاظت از هر فرد در شرایطی کاری مختلف و خطرناک است. لباس کار ایمنی از شخص در برابر هر گونه آسیب و خطری محافظت می کند.

 

برای بسیاری، یونیفرم می تواند یک امتیاز باشد. این نشان می دهد که شما بخشی از یک تیم مجموعه ای هستید که با یک برند خاص هماهنگ است. از طرف کارفرما، لباس های شرکتی می توانند برای بهره وری، کارایی و مهم‌تر از همه مشارکت کارکنان بسیار مفید باشند.

 

اما آیا می دانستید که لباس فرم کار بخشی از تاریخ و سنت طولانی محل کار است؟

 

تحقیقات تاریخی نشان می دهد که اولین ظاهر لباس های فرم کار را می توان به قرون وسطی ردیابی کرد. در طول این مدت، کارگران برای نشان دادن نقش شغلی خاص خود، یا برای همسویی با کارفرمایی خاص، اغلب ارتش یا در خدمت لردها، بر روی لباس های خود نشان می پوشیدند. این به آنها اجازه داد تا به سرعت مشروعیت خود را هنگام انجام خدمات خود ثابت کنند و همچنین به راحتی توسط دیگران به رسمیت شناخته شوند.

 

بازرگانانی که به اصناف خاصی تعلق داشتند نیز نشان هایی می پوشیدند تا نشان دهند که کار و کالاهای آنها کیفیت کافی برای پذیرش دارند و به مردم نشان می دادند که می توان به این بازرگانان اعتماد کرد. مشروعیت مشابهی در مورد یونیفرم های بسیاری از سازمان ها امروز اعمال می شود.

 

لباس کار با توجه به هر شغلی متفاوت است و برخی از شغل ها خطرات خاصی دارند که لباس های کار تا حدودی از آن ها محافظت می کند. به عنوان مثال لباس کار آتش نشان ها ضد حریق می باشد. لباس کار باید استاندارد باشد، یکی از نشانه های آن ها این است که نه تنگ هستند و نه گشاد. زیرا فرد نمی تواند وظایف خود را به درستی انجام بدهد.

به طور کلی هر حرفه‌ ای لباس کار مخصوص به خود را دارد. لباس کار در انواع مختلف و برای مشاغل مختلف قاعدتا متفاوت است و دارای ویژگی‌ های منحصر بفردی خواهد بود. در این مقاله تلاش می‌ کنم پس از معرفی انواع لباس کار و ویژگی‌ های آنها، برخی از مهم‌ ترین کاربردهای انواع لباس کار را نیز مطرح کنیم.برای خرید عمده  انواع لباس کار به قیمت تولیدی به فروشگاه آنلاین دوخت یادگار مراجعه کنید .

چند نوع لباس کار داریم؟

همان‌ طور از عنوان لباس کار بر می‌ آید، نوعی پوشش است که به طور ویژه افراد در محل کار از آن استفاده می‌ کند و لزوما با توجه به ویژگی‌ ها و شرایط کاری هر حرفه انتخاب می‌ شود. برای نمونه، لباس کار کارگر کارخانه قطعا از دیدگاه‌ های مختلف، با لباس کار یک پزشک متفاوت خواهد بود. در ادامه انواع لباس کار را به شکلی اجمالی معرفی خواهیم کرد.

لباس کار مهندسی

لباس کار مهندسی را عموما در کارگاه‌ ها استفاده می‌ کنند. مهم‌ ترین ویژگی لباس کار مهندسی، ایجاد تفاوت میان مهندس کارگاه از دیگر کارمندان و کارگران خواهد بود. چنانچه مراجعی وارد کارگاه شود، بدون نیاز به پیگیری نام و نشان مهندس کارگاه، از روی لباس کار او را خواهد شناخت و به او مراجعه خواهد کرد. همچنین لباس کار مهندسی معمولا از الیاف طبیعی مانند پنبه و ویسکوز تهیه می‌ شود. رنگ این نوع لباس کار نیز می‌ تواند طوسی، سرمه‌ ای و یا قرمز باشد. لباس کار مهندسی به صورت یکسره و کاپشن و شلوار تولید می‌ شود.

لباس کار یکسره

لباس کار یکسره را بیشتر در مشاغل نجاری، کارگاه‌ های ام‌ دی‌ اف، کارگاه‌ های جوشکاری و امثال آن استفاده می‌ کنند. این نوع لباس روی تمام بدن فرد را پوشش میدهد و به دلیل داشتن جیب‌ های بزرگ بر روی آن، عموما برای مشاغلی که ابزار آلات زیادی را با خود حمل می‌ کنند بسیار مناسب است‌. لباس کار یکسره را با عناوین بیلرسوت و سر همی هم شناخته می شود. این نوع لباس کار در سه نوع خلبانی، دو بنده و سر همی نسوز تولید و عرضه می‌ شود.

لباس کار دو بنده

این نوع لباس کار به جای آستین، دو بند بر روی دوش فرد خواهد داشت و بنابراین دست‌ های فرد به طور کامل آزاد است. از این رو لباس کار دو بنده را عموما تعمیر کارها، برق‌ کارها، کناف‌ کارها و امثال آن می‌ پوشند. جنس لباس کار دو بنده نیز به طور معمول از پلی استر، پنبه و فلامنت خواهد بود.

جلیقه ایمنی

جلیقه ایمنی نیز نوعی لباس کار است که گاهی با عنوان لباس خبرنگاری هم شناخته می‌ شود. این لباس کار در مشاغلی مانند خبرنگاری، جنگل بانی، محیط بانی و امثال آن مورد استفاده قرار می‌ گیرد. گاهی نیز جلیقه ایمنی به صورت شبرنگ نیز برای ماموران شهرداری و انتظامی استفاده می‌ شود.

روپوش پزشکی

شغل پزشکی نیز از آن دسته مشاغلی است که لباس ویژه‌ ای دارد. روپوش پزشکی در واقع برای جلوگیری از میکروب‌ ها و عوامل بیماری‌ زایی استفاده می‌ شود که پزشک‌ ها مدام در معرض آنها قرار دارند. روپوش پزشکی در رنگ‌ های روشن به ویژه رنگ سفید تولید و عرضه می‌ شود.

 

کاربردهای لباس کار

در حین توضیح انواع لباس کار به برخی از کاربردهای انواع این لباس‌ ها اشاره کردیم. اما به طور کلی لباس کار در تمام انواع، کاربردهایی دارد که لزوم استفاده از آنها را برای مشاغل مختلف تعیین می‌ کند. در ادامه به فهرستی از کاربردهای انواع لباس کار می‌ پردازیم:

  • محافظت از جان افراد مشغول به کار
  • ایجاد ایمنی در مقابل حوادث حین کار
  • نظم بخشیدن به فضای کاری
  • یکدست کردن پوشش کارکنان
  • امکان شناخت افراد با مسئولیت‌ های مختلف در محل کار

جنس لباس کارهای صنعتی

جنس لباس کار را اصولا بر اساس نوع شغل و شرایط آن انتخاب می‌ کنند‌. در ادامه به بررسی جنس انواع لباس کار می‌ پردازیم.

جنس لباس جوشکاری

در فضای یک کارگاه جوشکاری و مشاغل شبیه به آن، عموما اشتعال و حرارت بالایی وجود دارد، بنابراین بدیهی است که جنس لباس کار باید نسوز و ضد حرارت باشد. لباس کار نسوز ممکن است از جنس کتان یا لی تولید شده باشد، اما لباس کار معروف به جوشکاری از جنس فلامنت نیز در بازار موجود است. در مشاغل حوزه نفتی از لباس جوشکاری با جنس پلی استر استفاده می‌ شود. نکته اینکه لباس کار جوشکاری به هیچ‌ وجه نباید جیب داشته باشد.

جنس لباس نقاشی

لباس کار نقاشی عموما از نوع لباس کار یکسره است. در واقع برای جلوگیری از پاشیدن رنگ بر روی کارکنان از این نوع لباس استفاده می‌ شود. لباس نقاشی را معمولا به صورت یکبار مصرف استفاده می‌ کنند و برای هر پروژه جدید باید لباس جدیدی نیز تهیه شود.

جنس لباس کار ضد رادیو اکتیو و ضد اسید

در محیط های اسیدی از این نوع لباس کار استفاده می‌ شود. برای تولید لباس ضد اسید و ضد رادیو اکتیو از جنسی استفاده می‌ شود که در مقابل اشعه‌ ی رادیو اکتیو مقاوم باشد. این نوع لباس باید لزوما از عینک و دستکش ضد اسید نیز برخوردار باشد.

جنس لباس کار آتش‌ نشانی

لباس کار آتش‌ نشانی از موادی تولید می‌ شود که دیر سوز یا نسوز باشد و بتواند بدن آتش‌ نشان را در مقابل آتش محافظت کند. لباس کار آتش نشانی همچنین باید در برابر اجسام تیز و برنده مقاوم باشد و از ورود آب و رطوبت نیز جلوگیری کند. به علاوه وزن مناسب این نوع لباس کار نیز معمولا 2 کیلو و 400 گرم است. استفاده از پارچه شب رنگ در بعضی قسمت های آن برای بهتر دیده شدن در مواقع خطرناک الزامی است. لایه داخلی لباس آتش‌ نشانی باید اجازه انتقال هوا را بدهد و سبب تعریق آتش نشان نشود.

نکاتی برای استفاده از لباس کار :

• لباس ایمنی و لباس کار باید بر اساس سایز فرد تولید شود. و به هیچ عنوان از لباس های تنگ و گشاد استفاده نکنید. زیرا در کار کردن شما اختلال ایچاد می کند.

 

• لباس کار باید دوختی مقاوم و باکیفیت داشته باشد.

 

• برخی از پارچه های لباس های کار، دارای خاصیت ضد آب و ضد سم هستند، اگر در محیطی کار می کنید که در معرض خطر هستید باید از این لباس ها استفاده کنید تا سلامت شما به خطر نیفتد.

 

• باید با توجه به نوع کار خود، مدل لباس کار (دوتکه، یک تکه، دوبندی و ...) و همچنین جنس لباس را انتخاب کنید.

 

• استفاده از آویز، یا هر چیز اضافه، روی لباس کار ممنوع است.

 

• رنگ لباس کار را باید متناسب با نوع کار و شرایط محیطی انتخاب کنید.

 

• لباس های کار دوبنده به گونه ای طراحی و دوخته شده اند که قابلیت تنظیم دارند.

 

• برخی از لباس های کار به گونه ای دوخته شده اند که برای تنظیم سایز، در قسمت مچ پا، دارای یک زیپ هستند.

 

• هنگام پوشیدن لباس کار ایمنی باید از کفش و کلاه و دستکش ایمنی نیز استفاده شود.

 

• استفاده از لباس کار باید متناسب با فصل های سرد و گرم سال انتخاب شود.